Merinowol is de wol van het Merino schaap.
Het Merino schaap heeft zijn oorsprong in Spanje en is één van de bekendste schapenrassen ter wereld.
De wol van het Merino schaap wordt geprezen om zijn zachtheid, wat verklaard kan worden doordat per vierkante centimeter 10x zoveel haartjes groeien als bij een gemiddeld ander schaap.
Het Merino schaap is het meest voorkomende schapenras ter Wereld!
Je komt het ras bijna overal tegen, zoals in Europa, Zuid Afrika, Zuid Amerika, Westelijk deel van de Verenigde Staten, Falkland Eilanden, Australië en Nieuw-Zeeland.
Opal gebruikt bijvoorbeeld het Duitse Merino landschaap ( een kruising) voor haar serie Schafpate ( Schapen peetoom).
- Het patroon van de Pappillon omslagdoek bovenaan dit blog kan je op Ravelry vinden.
In Australië en Nieuw-Zeeland hebben ze het oorspronkelijke ras gekruist met de rassen lincoln, leicester, shropshire, suffolk en andere rassen om een nog betere kwaliteit van de wol te verkrijgen. Hier weten ze een fijnheid van maar liefst 14,5 Micron te bereiken! De grote voordelen van het fokken op kwaliteit en wol opbrengst zijn dat de Australische en Nieuw-Zeelandse Merino schapen meer wol van een nog betere kwaliteit leveren. Per schering kan een vacht wel 5 kilo wol leveren van een hoge kwaliteit. Het nadeel van het doorfokken was dat er grotere huidplooien ontstonden die voor een probleem kunnen zorgen.
In Australië en Nieuw-Zeeland komt de Blowfly voor welke eitjes legt in de ontlasting die in de vacht van het schaap achterblijft.
Als de eitjes uitkomen voeden de larven zich met de huid en het vlees van het schaap. Hierdoor ontstaat Fly strike, een ziekte die dodelijk kan zijn voor het schaap door ammoniakvergiftiging van het bloed. Er zijn verschillende mogelijkheden van behandeling en preventie maar geen van allen is 100% afdoende.
Een veel besproken preventieve maatregel om deze ellende voor het schaap te voorkomen is Mulesing. Mulesing is ook niet fijn voor een lammetje, omdat er onverdoofd een stuk huid en de staart worden verwijderd. Op de plaats van de verwijderde huid, groeit geen huid met wol terug, waardoor de voedingsbodem voor de eitjes van de vliegen verdwenen is. Echter kan er nog altijd een wondje ontstaan waarin door een vlieg eitjes gelegd worden en kan dus op elke plaats op het lichaam van het schaap Fly Strike ontstaan. Dit probleem speelt alleen in Nieuw-Zeeland en Australië, omdat alleen daar deze vlieg voorkomt.
Het probleem van Mulesing vinden wij zo groot, dat wij er in onze zoektocht naar breigarens alles aan doen om hieraan geen medewerking te verlenen.
Al onze leveranciers vragen wij om de herkomst van hun Merinowol en hun standpunten ten opzichte van Mulesing. Hoewel we het nooit 100% kunnen garanderen, zijn we van mening dat de Merinowol die wij in het assortiment voeren zo diervriendelijk mogelijk tot stand gekomen is. Dit is en blijft ook continu onze aandacht houden.
Momenteel ( februari 2018) doen wij onderzoek naar de stand van zaken in Australië en Nieuw-Zeeland met betrekking tot Mulesing. Als hier nieuws uit naar voren komt, zullen wij in dit blog aanvullingen doen of er een apart blogbericht over schrijven. Op het moment van schrijven kom ik berichten tegen die melden dat in Nieuw-Zeeland nog slechts 5% van de lammetjes Mulesing ondergaat. Nog altijd teveel maar er is dus al 95% vooruitgang geboekt!
Vind jij het ook belangrijk dat wij aandacht hebben voor het voorkomen van dierenleed?
Laat dan je reactie hier achter.