Wereld Slaapdag, hoe kan je beter slapen!

Wereld Slaapdag, hoe kan je beter slapen!

Wereld slaapdag, hoe kan je beter slapen!

Slapen is iets wat we normaal gesproken zo’n 7-8 uur per dag doen. Voor de meeste mensen is dit ook geen enkel probleem en ze staan uitgerust op.
Uitgerust is er echter wel weer in vele gradaties.
De een staat fluitend op zodra de wekker gaat, terwijl de ander zich uit bed moet slepen en langzaam op gang komt.
Dit alles heeft veel te maken met je kwaliteit van slaap en dus denk je misschien dat je goed slaapt.
Als je niet echt uitgerust wakker wordt is dat toch niet helemaal zo!
Reden om hier toch eens naar te kijken als je jezelf hierin herkent.
Rondom wereld slaapdag is er veel aandacht voor slapen en slaapproblemen. Donderdagavond 15 maart 2018 kwam slaapcoach Susanne Willekes bij Humberto Tan in RTL Late Night, om te praten over de slaapproblemen van baby’s en jonge kinderen.
Slaapproblemen zijn van alle leeftijden en van alle tijden.
De oorzaak van slaapproblemen zijn zo divers dat er zelden direct een oplossing is aan te wijzen. Baby’s hebben regelmaat nodig en rust, bijvoorbeeld niet druk spelen vlak voor het slapen gaan.
Lees het interview met Susanne Willekes op annic.com met 10 tips om je baby lekker te laten slapen.
Kan je niet slapen, ben je onrustig

Slaapproblemen komen veel voor!

20 procent van de mensen van 12 jaar of ouder heeft in 2017 last gehad van slaapproblemen.
In 2019 is dit al bijna 25%, een groeiend probleem dus, waar voorlopig geen einde aan lijkt te komen.
Op nu.nl is een heel artikel verschenen over slaapproblemen.

Om slaapproblemen aan te pakken, zijn er vele mogelijkheden. Sommige mensen nemen enkele druppels valeriaan voor het slapen of andere kruiden of plantaardige middelen en slapen als een roos. Heel fijn voor de mensen die het helpt, maar veel mensen hebben er geen baat bij. Er zijn ook mensen die producten op basis van melatonine nemen. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat deze middelen bij (te) regelmatig gebruik en afhankelijk van de hoogte van de dosis zelfs averecht kunnen werken.

Inbakeren.

In Rusland en andere Oost-Europese landen worden baby’s ook wel ingebakerd en ook in andere delen van de wereld gebeurt dat. Inbakeren geeft een baby het geborgen gevoel die het ook in de baarmoeder ervoer.

Wat zijn de oorzaken van slecht slapen?

Het is natuurlijk het beste om te kijken of je de oorzaak van het slaapprobleem kunt vinden.
Als je die namelijk hebt gevonden kun je aan de basis gaan werken om het slaapprobleem aan te pakken.
Heb je bijvoorbeeld veel stress op je werk of in je relatie, dan is de kans dat je daar slechter van slaapt groot.
Hoe langer de situatie aanhoudt hoe groter het probleem kan worden.
Nu is stress een heel voor de hand liggende oorzaak van slaapproblemen, maar wat als je die nu niet zomaar weet te vinden.
Slapen als een poesje

Sliepen we allemaal maar zo lekker als een poes

Prikkelingen in de hersenen.

Alles wat je gedurende de dag meemaakt, geeft prikkelingen in je hersenen; technisch heet dit de Sensorische informatie verwerking van de hersenen.
Bij gezonde mensen werkt dit allemaal soepel, zonder opvallende ervaringen, maar sommige mensen kunnen door (tijdelijke) omstandigheden of ziektes een probleem ervaren bij het verwerken van de alledaagse prikkels.
Misschien ken je het gevoel van “druk zijn in je hoofd” als er gewoon meer op je af komt als wat je op dat moment kunt verwerken.
Andere mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD kunnen dagelijks last hebben van een verstoorde prikkelverwerking.
Maar ook mensen met alzheimer kunnen onrustig worden doordat ze de prikkels die ze ervaren niet meer op hun juiste waarde weten te schatten.
Zelfs mensen, waarvan je het misschien niet verwacht, zoals hooggevoelige mensen ervaren prikkels intenser en op een dieper niveau dan anderen dat zullen ervaren.

Diepe druk en de invloed op (in)slapen.

Diepe druk is een technische benaming voor het toepassen van druk op het lichaam, welke zorgt voor een signaal aan het deel van de hersenen dat onze sensorische prikkelverwerking regelt. Door het toepassen van diepe druk kan je de hersenen dus een signaal geven om de prikkelverwerking zo te reguleren dat er rust in het hoofd ontstaat. Hierdoor is het beter mogelijk om te ontspannen en dus kan het (in) slapen beter gaan. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld ook weer het inbakeren van baby’s. Maar diepe druk pas je ook toe als je iemand stevig omhelst om hem of haar te troosten. Door de druk die door het omhelzen ontstaat krijgen de hersenen een signaal dat rust geeft.
Maar hoe weet je nu of diepe druk je kan helpen om beter te slapen.
Dat kan best lastig zijn, maar zoals mijn vader een poosje geleden tegen mij zei: “Toen ik van een deken onder een dekbed ging liggen, miste ik het gewicht van de deken”. Je zou dus een paar oude dekens bovenop je dekbed kunnen leggen om te testen of je baat hebt bij meer gewicht. Om het effect te vergroten, kun je de deken bijvoorbeeld zo opvouwen, dat deze hoofdzakelijk op het bovenlichaam ligt.
Het nadeel van extra dekens kan echter wel zijn dat je het te warm krijgt en daardoor dus weer wakker wordt.
Het gaat er in dit geval echt om dat je kan testen of het extra gewicht rust in je hoofd geeft. Dat is overigens niet altijd direct merkbaar.
Als je het idee hebt dat extra gewicht positief voor je kan uitwerken, dan kan het prettig zijn om een verzwaringsdeken aan te schaffen.
Een verzwaringsdeken is een deken die in principe alleen gewicht toevoegt zonder extra warmte te geven aan de gebruiker. De gekozen materialen zijn hierbij uiteraard wel van invloed.
Helaas zijn verzwaringsdekens best wel duur en zoeken veel mensen naar alternatieven.
Zelf gemaakte verzwaringsdeken

Hoe maak je zelf je verzwaringsdeken.

Zelf een verzwaringsdeken maken.

Als je een beetje handig bent met een naaimachine kun je eigenlijk heel eenvoudig zelf een verzwaringsdeken maken.
Je hebt daar dan natuurlijk wel het juiste verzwaringsmateriaal voor nodig en wat informatie over hoe zwaar de deken moet worden en hoe groot.
Om je op weg te helpen hebben wij een uitgebreide beschrijving met klantentips om een verzwaringsdeken te maken die aan jouw wensen voldoet.
We hebben het juiste verzwaringsmiddel voor je dat wasbaar is in de wasmachine. Onze kunststof granulaat korrels zijn van een hoge kwaliteit PP (Polypropyleen) of PE (Polyetheen), beide altijd van een kwaliteit waar voedsel verpakkingen en kinderspeelgoed van gemaakt mogen worden.
Onze kunststof korrels zijn vrij van oplosmiddelen, weekmakers etc. en zijn praktisch reukloos. Er kan een lichte geur waarneembaar zijn als de korrels iets vochtig worden.
Over de schrijver
Reactie plaatsen
DMCA.com Protection Status